18 Kasım Dünya KOAH Günü

18 Kasım 2020

                                                   

23 Ocak 2015 tarihinde KOAH Hastaları Derneği kuruldu. Derneğin temelamaçları; dernek üyeleri arasında dayanışmayı sağlamak, KOAH tanısı alan hastalar arasında yardımlaşma ve iletişim ortamını hazırlamak, hastaların yaşam kalitesini artırmak ve akciğer sağlığına yönelik eğitim faaliyetleri dahil olmak üzere her konuda bilgi iletişimi ve gerekli katkıların oluşması için çaba harcamak ve KOAH tanı ve tedavileri konusunda toplumu bilgilendirmektir.

Akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı nefes darlığı ile kendisini gösteren ve küresel bir halk sağlığı sorunu olan, KOAH kısaltması ile isimlendirilen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı dünyada milyonlarca insanı tehdit ediyor. 40 yaş üstü popülasyonda KOAH sıklığı %10-15 oranlarında kabul edilmektedir. KOAH, kalp damar hastalıkları ve inmelerden sonra üçüncü en sık ölüm nedenidir ve tüm dünyada toplam 300 milyondan fazla KOAH hastası olduğu tahmin edilmektedir. KOAH; tedavi giderleri ve iş kaybı ile ülkelerin sağlık harcamaları içinde büyük bir ekonomik yük oluşturmaktadır.

En sık tütün ve tütün ürünleri kullanımı olmak üzere, ısınmak ve yemek pişirmek amacıyla yakılan organik maddelerin (odun, çalı, kömür, tezek,vb) dumanı ile iş yerlerinde irritan maddelerin solunması önemli KOAH nedenleridir. KOAH hastalarının üçde ikisi ancak hastalığın geç dönemlerinde tanı almakta ve tanı almış olan hastaların da ancak yarısı doğru tedavi edilmektedir. Erken dönemde tanı alan hastaların risk faktörlerinden uzaklaşması ile hastalığın ilerlemesi önlenebilir. KOAH tanısı için basit bir test olan soluk testi, diğer adıyla spirometri yaptırılması yeterli olmaktadır.

2002 yılından bu yana her yıl kasım ayında dünya genelinde KOAH günü etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu yıl 18 Kasım 2020 Dünya KOAH Günü olarak belirlenmiştir. Bu yıl “KOAH ile iyi yaşamak” teması kullanılmaktadır. KOAH hastaları düzenli ve doğru tedavi alırlarsa, risk faktörlerini hayatlarından çıkarırlarsa normal yaşamlarına devam edebilirler.

Prof.Dr.Mecit Süerdem

KOAH Hastaları Derneği Başkanı