KOAH Hastaları Derneği 31 Mayıs Tütünsüz Günü Bildirgesi

01 Haziran 2017

KOAH Hastaları Derneği 31 Mayıs Tütünsüz Günü Bildirgesi

Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumsal bilinç ile farkındalık oluşturmak amacıyla 1987 yılından bu yana tüm dünyada “Dünya Tütünsüz Günü’’ olarak 31 Mayıs tarihlerinde etkinlikler düzenlenmektedir.

DSÖ'nün 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında yayımladığı raporda, dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin tütün tüketimi nedeniyle hayatını kaybettiğini, tütün ürünleri kullanımının dünya ekonomisine yıllık maliyetinin 1 trilyon 400 milyar dolardan fazla olduğunu ve tütün üretimi, dağıtımı ve atıklarının "korkunç çevre tahribatlarına" yol açtığı bildirildi. Rapora göre, tütün yetiştiriciliği ormansızlaşmanın önünü açıyor ve üretilen her 300 sigara (1,5 karton) bir ağacın yok olmasına neden oluyor. Dünyada günde 10-15 milyar sigara satılıyor ve bunların atıkları çevreye büyük zarar veriyor.

Tütün kullanımına karşı en etkin mücadele vergilerin ve fiyatların yükseltilmesi ile halkın toplu olarak birarada bulunduğu kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanmasıdır. Ülkemizde tütün ve tütün  mamullerinin tüketilmesine karşı çıkarılan kanunlara rağmen, yeterli denetim mekanizmalarının tam olarak işletilmemesi nedeniyle kapalı alanlarda sigara içme yasağının gittikçe artan oranda ihlal edildiğini görüyoruz. Konuya duyarlı olan tüm vatandaşlarımızın kapalı alanda sigara içilmesine yönelik şikayetlerini  Sağlık Bakanlığı'nın "Alo 184 SABİM" hattına yapmalarını öneriyoruz.

KOAH Hastaları Derneği