3 paket sigara içerdim - Haludun Küçükgirgin röportajı

06 Aralık 2018

05 Aralık 2018 Çarşamba

‘Günde 3 paket sigara içerdim’
Tüm dünyada 600 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 3 milyon Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tanısı konan kişi bulunuyor.
Hastalık nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Hastalar nefes darlığı nedeniyle fiziki aktiviteninde azalması, yol yürümek istememek, günlük işlerinin azaltması, markete bile gitmeye çekinme ve zamanla evden çıkmamayı tercih etmeye varana dek çok sayıda sorun yaşayabiliyor.

Yaşam kalitesini bozar
Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olabiliyor. KOAH hastalarından 68 yaşındaki Haldun Küçükgirgin de bu sorunu yaşayanlardan yalnızca biri. 16 yıldır KOAH hastalığı ile mücadele eden Küçükgirgin, “Hasta olmadan önce çok sigara içerdim. Günde üç pakete çıktığım olurdu. Doktorlar ‘Eğer tedavi olmazsan uzanıp yatamazsın. Çünkü yatar vaziyette tıkanırsın. Koltukta oturur vaziyette uyumak zorunda kalırsın. İki tane yastık alırsın koltuğunun altına, koltukta uyursun. KOAH ilerledi mi uzanıp yatamazsın. Bu böyle bir hastalık’ dedi. Ben bundan çok korktuğum için doktorların dediğini harfiyen yaptım” diyor.

Önce tüberküloz denildi
İstanbul Cerrahpaşa’da yaşayan ve KOAH Hastaları Derneği üyesi de olan Küçükgirgin, 52 yaşında KOAH ile tanıştığını anlatıyor. Küçükgirgin, önce tüberküloz geçirdiğini, ardından da KOAH teşhisi konulduğunu belirterek “Cerrahpaşa Tıp Fakültesine gittim. Tüberküloz tedavisi oldum. Yapılan tetkiklerde KOAH olduğum da ortaya çıktı” diyor. Küçükgirgin, yaşadıklarını şöyle özetliyor:
Günde üç pakete çıktığım olurdu. Tüberkülozla birlikte KOAH olmanın ardından hemen sigarayı bıraktım ve doktorların dediğini harfiyen yerine getirdim. Beni en çok şu etkiledi. Bu hastalık öyle pis bir hastalık, uzanıp yatamamak, uyuyamamak beni çok ürküttü.
Doktorlarım, tüberküloz nedeniyle KOAH’ı da ağır geçirdiğimi söylediler. Kendimi ciddi biçimde koruyorum. Sigaralı bir ortamda durmuyorum. Doktorlar ‘Gıdana, uykuna dikkat et. Bir kişi sigara içse durmayacaksın orada’ dediler. 15 yıl boyunca kendi başıma her işimi yaptım. Dışarı çıkarken sandalye kullanıyorum artık. Kendi kendimizi bu duruma getirdik. Kimse bana bir zarar vermedi. Son iki senedir biraz zorlanıyorum ama onda önce KOAH da olsam aktivitelerim de bir sorun olmadı. Sosyal hayatım canlıydı. Halen de öyle ama biraz harekette zorlanıyorum. İlaçlarımı düzenli kullanıyorum. Bir de evde bir kondisyon bisikletim var. Onda küçük egzersizler yapıyorum. Ben doktorun dediği her şeyi harfiyen yerine getirdim.”

Solunum testi yaptırın
KOAH, tüm dünyada kalp damar hastalıkları ve inmelerden sonra en sık ölüm nedeni olarak görülüyor. KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, hastalığın nedenlerinin yanı sıra teşhis ve tedavi sırasında yaşanan sorunlara da dikkat çekiyor.
Süerdem, tedavide geç kalmanın ve ilaçların doğru kullanılmamasının hastanın durumunu ağırlaştırdığını, sağlık maliyetlerini artırdığını belirterek, “KOAH hastalarının ve toplumun yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını; hastaların geç tanı aldığını, ilaçlarını düzenli kullanmadığını ve sigara ile yeteri kadar mücadele edilmediğini görmekteyiz” diyor. Gazi Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Öztürk ise şunları söylüyor: “Ne yazık ki kadınlarda da sigara kullanım oranları artış gösteriyor. KOAH’lı hastaların yüzde 40’ı kadınlardan oluşuyor. Hasta öksürük, merdiven çıkamama ya da benzer şikâyetlerini sigaraya bağlıyor, üzerinde durmuyor. Doktora, şikâyetler arttığında başvuruyor, bu da tedavide geç kalınmasına neden oluyor. Tedavide geç kalınmaması için bu şikâyetleri yaşayan hastaların solunum testi yapılan hastanelere başvurması önem taşıyor.”

Haber linki için tıklayınız...